Foto: TT, SVT

Åklagaren: ”Väldigt nöjda med domen”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren är nöjd med dagens dom i det omfattande pedofilmålet. En viktig fråga som nu tingsrätten besvarat i och med domen är när man ska ses som deltagare i ett övergrepp.

– Det räcker med att man befinner sig i offrets omedelbara närhet, du behöver inte befinna dig i samma rum, säger åklagare Emelie Källfält.

Flerbarnsmamman från Blekinge, som är den som varit huvudperson i pedofilnätverket, dömdes i dag till sex års fängelse – vilket också var det som åklagaren yrkat på.

– Överlag måste jag säga att vi från åklagarsidan är väldigt nöjda med domen, säger kammaråklagare Emelie Källfelt.

Omfattande svenskt pedofilnätverk

Blekingemamman döms för sexuella övergrepp mot barn, utnyttjande av barn och sexuell posering samt våldtäkt mot barn.

Beställare döms för anstiftan

Hon har bland annat sålt material på barnen till en militär från Blekinge, en man i 50-årsåldern. Han döms nu för att ha anstiftat våldtäkten som flerbarnsmamman döms för. Han får 3,5 års fängelse för brottet.

Domen konstaterar att barnen har befunnit sig i en tvångsliknande situation och har agerat utifrån instruktioner.

– En av knäckfrågorna i målet var hur vi ska se på så kallade förinspelade övergrepp i Sverige och vad som krävs för att en gärningsperson ska ha deltagit i ett övergrepp. Där delar tingsrätten vår uppfattning att man inte behöver befinna sig i precis samma rum, utan att det räcker med att man finns i offrets omedelbara närhet, säger Emelie Källfelt.

Åklagaren tror dock att det omfattande pedofilmålet även kommer att tas upp i hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omfattande svenskt pedofilnätverk

Mer i ämnet