Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar akutmottagningens verksamhetschef Patrik Karlsson hur ambulanssjukvården påverkas av de nya reglerna för dygnsvila. Foto: Stina Stjernkvist/TT, SVT

Akutchefen om nya schemat: ”Ambulansen åker ut som vanligt när larmet går”

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinge kommer fortsätta hålla samma nivå på ambulanssjukvården även nu när de anställdas scheman ändras på grund av nya arbetstidsregler. Det försäkrar akutmottagningens verksamhetschef Patrik Karlsson på Blekingesjukhuset.

Trots att schemat för ambulanssjukvårdens personal nu ändras kommer patienterna inte märka av det. Istället kommer Region Blekinge att ta in mer personal för att täcka de luckor som blir när de nya reglerna för dygnsvila ska efterlevas.

– Ambulansen kommer att komma som den har gjort tidigare. Det blir ingen förändring kopplad till vår tillgänglighet eller att åka ut när larmet går, säger Patrik Karlsson.

De nya reglerna innebär att bland annat ambulanspersonal måste få minst elva timmars sammanhängande vila mellan arbetspass.

Hör Patrik Karlsson om ambulanssjukvården på utryckning i klippet.

Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.