Rickard Eitrem, docent och smittskyddsläkare. Foto: SVT/Daniel Falck

Läkaren varnar för badsårsfeber

Uppdaterad
Publicerad

På grund av det varma vädret har nya fall av badsårsfeber dykt upp runt om i landet. Därför behöver äldre människor vara försiktiga när de badar

Det är smittskyddsläkaren Rickard Eitrem som går ut med varningen. Eitrem myntade uttrycket badsårsfeber 2006. Annars är sjukdomen också känd som vibriosis.

– Det orsakas av en bakterie som finns i vattenmiljö och när det blir varmt ute och därmed varmare i vattnet så ökar förekomsten av den, säger Rickard Eitrem.

2016 anmäldes 19 fall av badsårsfeber i Sverige, plus 21 personer som smittats utomlands. Badsårsfeber orsakas av bakterier som kommer in i sår på kroppen när man badar. Bakterien orsakar i vissa fall en blodförgiftning som kan leda till allvarliga sjukdomar.

– Framför allt är det äldre människor som redan har andra underliggande sjukdomar med nedsatt immunförsvar som kan bli svårt sjuka av den, säger Rickard Eitrem.

BLT var först med att rapportera om varningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.