Foto: TT

Äldres psykiska ohälsa prioriteras inte i Blekinge

Publicerad

Depressioner bland landets äldre blir allt vanligare och självmordsrisken ökar med stigande ålder. Trots detta har landstinget Blekinge ingen speciell psykiatrivård riktad mot äldre.

I söndagens Agenda rapporteras det om att depressioner och självmord är betydligt vanligare hos äldre än hos yngre och ändå prioriteras inte vård och stöd till äldre med psykisk ohälsa.

Bara hälften av landets landsting har speciella psykiatrimottagningar som är riktade mot äldre – och landstinget Blekinge är inte ett av dem.

– Vi har inte det utan det är allmänpsykiatrin som ansvarar för de patienterna. Blekinge är ett mindre landsting och har svårare att göra det vi kallar subspecialitet, säger Bodil Sundlöf, förvaltningschef Psykiatri- och habiliteringsförvaltningen landstinget Blekinge.

”Får bara beredda på ökning”

I Blekinge finns det inga särskilda öppen- eller slutenvårdsenheter för äldrepsykiatrisk verksamhet. Det finns inte eller några specialister inom äldrepsykiatri på de allmänpsykiatriska mottagningarna.

Enligt förvaltningschefen är det något som hade behövts.

– Vi tror att specialiserat omhändertagande av äldre med psykisk sjukdom vore en fördel för den patientgruppen. Det är en grupp som ökar och eftersom andelen äldre blir fler får vi vara förberedda på att det också blir fler med psykisk ohälsa, säger Bodil Sundlöf.

”Frågan diskuteras”

Det finns i nuläget inte någon plan eller utredning inom landstinget Blekinge som gäller att ha särskilda psykiatrimottagningar för äldre i länet.

– Däremot är det med i diskussionen när vi pratar framtidens hälso- och sjukvård. Där kommer den frågan in, säger Bodil Sundlöf.

Agenda sänds söndag 18 februari kl 21.15 i SVT2 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.