Älgdöd i Blekinge illavarslande

Uppdaterad
Publicerad

Nära 20 älgar har det senaste halvåret hittats döda med symptom som undernäring och blindhet i Blekinge. För att utreda orsaken kommer Statens veterinärmedicinska anstalt finnas på plats under älgjakten.

-Allvarligt och illavarslande, säger docent Lennart Balk vid institutionen för tillämpad miljövetenskap vid Stockholms universitet om den mystiska älgdöden i Blekinge.

Men den är inte unik. Det har förekommit oförklarlig älgdöd på flera platser i landet under många år, ofta nära kusterna.

Älgdöd

Sjuka älgar har haft en stapplande gång och i en del fall råkat ut för kraftigt håravfall.

Svåra parasitangrepp

En sjuk älg från Blekinge har undersökts av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Det var en sju år gammal utmärglad tjur, som visade sig ha en massförekomst av löpmagsmask. Svåra parasitangrepp kan ge avmagring och dödsfall, men kan också vara en följd av andra sjukdomstillstånd. Så något entydigt svar på varför älgarna dött finns ännu inte.

För att få så färska prover som möjligt sätter SVA upp ett laboratorium i Blekinge i samband med älgjakten.

-Proverna måste komma från djur som vi dödat eller som alldeles nyss dött, säger Lennart Balk.

Vitaminbrist bakom fågeldöd

Forskarna har kommit fram till att den fågeldöd som observerats i Blekinge berott på brist på vitamin B 1, tiamin. Tiotusentals fåglar har dött. Om det finns något samband mellan fågeldöden och älgdöden är, enligt Lennart Balk, för tidigt att säga.

-Det skulle kunna vara så, men vi vet ännu inte om älgarna också drabbats av tiaminbrist, säger han.

Tiamin produceras i växter. Att fåglar och eventuellt älgar drabbats av brist kan bero på många saker. Djuren kan ha förlorat förmågan att ta upp vitaminet från maten eller så kan de ha fått i sig någon kemikalie som gör att de förbrukar mer vitamin än normalt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgdöd

Mer i ämnet