På plats i Karlshamn fanns 17-åriga Astrid von Beetzen, barnbarnsbarnbarn till Alice Tegnér, och hennes pappa Henning von Beetzen. Foto: Bengt Norman/TT

Alice Tegnérs flygel har kommit hem

Uppdaterad
Publicerad

Alice Tegnérs gamla flygel har skänks till Karlshamns museum. Donatorn är ett barnbarnsbarnbarn till Alice, 17-åriga Astrid von Beetzen från Göteborg.

Astrid har själv spelat på flygeln hemma hos sin morfar när hon var liten.

För en tid sedan fick Karlshamns Museum ett erbjudande om en donation av en flygel som ägts av Alice Tegnér.

– Men vi hade ingen lämplig lokal för ett instrument som bör användas, berättar Bengt Norman som är ordförande i Karlshamns muuseum.

Så Bengt Norman hörde sig för, med ingen hade plats för den stora flygeln.

– Till slut fick jag napp på Montessoriskolan i Strömmaområdet i Karlshamn som både hade plats och intresse och som nu får låna flygeln.

Idag var det en stor ”mottagningsceremoni” för Alice Tegnérs flygel på skolan. På plats fanns 17-åriga Astrid von Beetzen och hennes pappa Henning von Beetzen.

– Astrid berättade att hon spelade på flygeln är hon var liten och var och hälsade på sin morfar, säger Bengt Norman.

Under dagens ceremoni sjöng femton förskolebarn från Montessoriskolan kända visor av Alice Tegnér, bland annat Mors lilla Olle. Foto: Bengt Norman

Vill ha en finare

Flygeln är byggd någon gång i början av 1920- talet av en kunglig och hertiglig pianofabrik i Tyskland och flygeln köpte Alice Tegnérs man till henne.

– Idag fick jag vetat att Alice Tegnér hade önskat sig en finare flygel, men att hennes man tyckte att denna dög åt henne. Nu är den nystämd av en lokal pianostämmare som anser att det är en mycket bra flygel, säger Bengt Norman.

Under dagens ceremoni sjöng femton förskolebarn från Montessoriskolan kända visor av Alice Tegnér ackompanjerade med toner från flygeln. Bland annat sjöng barnen Mors lilla Olle och Ekorrn satt i granen.

Alice Tegnér

Alice Tegnér född Sandström den 12 mars 1864 i Karlshamn var en svensk tonsättare, musiklärare och organist. Hon anses vara den främsta skaparen av barnvisor under 1900-talets första hälft. Tegnér var bland de första som i sina barnvisor anlade barnets perspektiv.

Några av hennes kända barnvisor är Dansa min docka, Ekorrn satt i granen, Lasse Liten, Bä, bä vita lamm, Mors lilla Olle, Sockerbagaren, Sov du lilla videung och När lillan kom till jorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.