Mer så kallat spårspring är ett växande problem i Blekinge. Foto: TT

Allt fler obehöriga tar sig in på livsfarliga tågspår

Publicerad

Spårspring som orsakar tågförseningar är ett växande problem i Blekinge. I länets kommuner är det flest obehöriga på spåren i Ronneby.

Obehöriga personer som tar sig in på livsfarliga tågspår ökar i Sverige och Blekinge är inget undantag. Det rapporterar BLT.

Mellan januari och september 2013 var det fyra timmars tågförseningar i Blekinge på grund av så kallat spårspring. Under samma månader 2018 hade den siffran ökat till 19 timmar och motsvarande period i år är det 40 timmar.

– Personer på spåret har ökat konstant sedan 2013. Det är allt från folk som genar, till ungdomar som ska vara våghalsiga eller föräldrar som går över med barnvagn på fel del av spåret, säger Bengt Olsson, som är presschef på Trafikverket, till tidningen.

Kameror och stängsel är olika åtgärder som vidtas mot problemet. Inför framtiden utvecklas digitala lösningar, till exempel kameror med rörelsesensorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.