Allt fler sysselsatta inom Fas3

Publicerad

Stora summor pengar läggs på Fas3-sysselsättning, och det ökar hela tiden.

Antalet som är sysselsatta inom Fas3 fortsätter att öka. I Blekinge har det skett en ökning med drygt 25 procent i juni i år jämfört med förra året. I Skåne är ökningen drygt 27 procent.

LO-distriktet sydost som täcker Blekinge, Kronoberg och Kalmar, har tagit fram statistik för Fas3 under de senaste åren, och ökningen är stor. I hela deras område har det de senaste två åren skett en ökning med 79 procent.

Kostar mycket
Enligt LO kan det handla om så mycket som 3,4 miljoner kronor som lades på Fas3 i Blekinge under juni månad. Ola Johansson är ombudsman på LO och den som tagit fram siffrorna.

– Från LO tycker vi att Fas3 måste stoppas eftersom det är verkningslöst. Det är bättre att satsa på utbildning för att göra individer mer attraktiva på arbetsmarknaden, säger han.

Utför riktiga jobb
Ett problem som Ola Johansson ser är att arbetsgivarna tjänar pengar på att anställa sådana som är i Fas3, eftersom de faktiskt utför ett arbete.

– Många arbetar ju faktiskt istället för någon som skulle kunna varit anställd, säger Ola Johansson.

juni 2012 – juni 2011 – ökning i procent

Blekinge
684 – 544 +25,7%

Skåne
4.213 – 3.314 +27,1%

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer