Skrattyoga ska ge ökat välbefinnande

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna skrattar allt mer sällan. Det vill skratterapeuten Kajsa von Dahn från Karlskrona ändra på.

När Kajsa von Dahn jobbade som sjuksköterska märkte hon att när det blev allt stressigare på jobbet slutade personalen att skratta tillsammans. Nu har hon jobbat som skratterapeut i tolv år och menar att skratt är den bästa medicinen mot det mesta.

– Det är så oerhört mycket som händer i kroppen. Det är vårt största apotek som vi har. Om vi kan behålla skratt och glädje och kunna använda det i svåra situationer, så svarar kroppen med att utsöndra positiva hormoner som gör väldigt mycket gott i kroppen, säger hon.

Minskad stress, bättre immunförsvar och ett stabilare blodtryck är bara några av effekterna av att skratta, berättar hon. Men i dagens stressade samhälle skrattar vi allt mindre.

Sex minuter om dagen

– På femtiotalet skrattade vi och log i ungefär 18 minuter per dag. Nu skrattar vi kanske i ungefär sex minuter och ibland tror jag inte att vi gör det ens. Så det är oerhört viktigt att försöka skratta och finna glädje så ofta man kan, säger Kajsa von Dahn.

Eftersom hon själv går på yoga så väcktes idén om göra skrattyoga. Skillnaden mellan gapskratt och tyst meditation är nämligen inte så stor som man kan tro.

– Till exempel när man drar en vits och hör slutet på vitsen så blir man fullständigt tyst i sinnet. Vill man uppnå samma med meditation så kanske det tar lite längre tid än att dra en vits. Så det finns lite koppling till yoga på det viset, att man blir avstressad och sinnet blir tyst, säger Georgiana Danet, koordinator på Natha Yoga i Karlskrona.

”Varenda cell skrattar”

Deltagarna får prova på flera olika typer av skratt, en del mer innovativa än andra. De pingvinskrattar, tunnelbaneskrattar och grisskrattar. Även om det till en början är konstlat så övergår det snart i hjärtliga skrattattacker.

– Det var väldigt roligt kan jag säga. Man känner sig helt slut i kroppen, som ett riktigt träningspass. Det är en skön känsla efteråt, säger deltagaren Ola Stoltz.

Känner du dig gladare?

– Ja, i hela kroppen. Varenda cell skrattar fortfarande i stort sett.

Att skratta bland främlingar kan till en början kännas konstigt, menar Stephanie Wittenby.

– Men man vänjer sig väldigt fort. Ibland så skrattar man och skrattar och så helt plötsligt tänker man ”vad håller jag på med?” . Fast då blir det ju kul av det också, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.