Två äldreboenden i Karlskrona specialgranskas av Inspektionen för vård och omsorg med anledning av coronapandemin. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Äldreboenden i Karlskrona specialgranskas av IVO

Uppdaterad
Publicerad

Två äldreboenden i Karlskrona kommun finns med på listan över de 91 boenden i landet som IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kommer att granska med anledning av coronapandemin.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har tidigare granskat 1 000 verksamheter inom äldreomsorgen – och upptäckte då ”brister av allvarlig karaktär” på vart tionde boende.

Därefter har IVO utökat sin granskning till landets samtliga särskilda boenden.

På 91 boenden, där läget beskrivs som extra allvarligt, går nu IVO vidare med journalgranskning. För Blekinges del handlar det om två boenden i Karlskrona kommun.

– De boende vi har valt ut är de två boende i Blekinge som har haft högst smittspridning mellan den första februari och den första juni, säger Christina Carlsson, enhetschef för IVO:s södra region.

Enligt Carlsson handlar det om att i ett första steg begära in journaler från boendena och efter det samla in journaler från vårdcentraler.

– Därefter kommer vi att hålla intervjuer med ansvariga sjuksköterskor på de två  äldreboendena, avslutar hon.

Avdelningschef för omvårdsboende i Karlskrona kommun är Jenny Hoffert och hon välkomnar IVO:s granskning.

– Vi har skickat in det material som IVO begärt. I övrigt kan jag inte kommentera en pågående utredning, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.