Foto: SVT

Amerikansk radio intervjuar afghanska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Amerikansk radio har fått upp ögonen för asylmottagandet av afghanska flyktingar i Karlshamn.

I Karlshamn jobbar 100 volontärer för olika hjälporganisationer för att stötta människor på flykt. De stöttar omkring 300 asylsökande i kommunen. Svenska kyrkan har inrättat speciella språkcafé i Åryd, Svängsta, Lindemohemmet och i Lokstallarna som fått stort genomslag.

– Det är många svenskar som ställer upp och kommer. Vi pratar om allt från olika yrken som finns här och olika beteende, vad man får och inte får göra, säger Magnus Arvidsson, asylsamordnare för Svenska kyrkan i Karlshamn, Asarum och Trensum.

En journalist från American public radio, som är en av de största radioproducenterna i USA, ska nu besöka Karlshamn för ett större reportage. Hon följer afghanska flyktingar som söker asyl och ska bland annat besöka Guö och ett familjehem som tar emot ensamkommande afghanska barn. Reportaget ska sändas i en radiokanal som har cirka 19 miljoner lyssnare varje vecka.

– Jag ska också intervjuas, fast egentligen är det nog inte vårt arbete för asylsökande som är fokus i reportaget. Utan människorna från Afghanistan, säger Magnus Arvidsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.