Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett amerikanskt film-team gör en dokumentärserie om Gribshunden i Blekinge. På bilden intervjuas Blekinge museums chef Marcus Sandekjer. Foto: Privat/Johan Rönnby

Gribshunden blir världskändis – amerikanskt tv-team gör film om vraket

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för det sjunkna flaggskeppet Gribshunden fortsätter att växa internationellt. I veckan har ett amerikanskt filmteam varit i Blekinge och spelat in för ett av världens mest ansedda dokumentärsprogram.

Under tisdagen genomfördes nya dykningar utanför Stora Ekö i Ronneby skärgård, där det danska flaggskeppet Gribshunden vilat på botten i över 500 år. Med på plats var ett filmteam, som spelar in ett avsnitt för PBS-serien Nova, en av världens högst ansedda dokumentärserier.

– Det betyder mycket för oss. Det är viktigt om vi kan få en miljonpublik och nå människor på olika sätt men också att nå potentiella finansiärer, säger Marcus Sandekjer, museichef Blekinge museum.

”Enormt intresse för amerikaner”

TV-teamet Lone Wolf Media, som filmar till dokumentärserien, är väldigt entusiastiska till projektet.

– Det är väldigt likt det skepp som Columbus använde, och det är av enormt intresse för amerikaner, säger Kirk Wolfinger, producent.

Visas nästa år

Det amerikanska tv-teamet kommer att komma tillbaka till Blekinge i augusti för att filma mer och sedan väntar nästan sex månaders redigering. Först i början av nästa år kan man vänta sig att kunna se dokumentärserien på tv.

– Jag tror att vi kommer ha en stor och entusiastisk publik. Detta är ett väldigt unikt skepp, säger Krik Wolfinger.

Dykningarna som gjordes på tisdagen syftade till att undersökta skeppet och utreda vad som kan göras med skeppet i framtiden. Grävningar planeras börja i augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer