Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Högström om chocken när hans klipp påstods vara Hamas-tunnlar. Foto: Sociala medier, SVT

Anders filmade svensk bunker – används som propaganda i kriget

Uppdaterad
Publicerad

Ett klipp på sociala medier med miljontals visningar påstås vara Hamas tunnlar under Gaza. Men klippet kommer egentligen från äventyraren Anders Högström från Karlskrona som för ett år sedan filmade en svensk bunker.

– Det är obehagligt.

Närmare 50 000 personer tar del av Anders Högströms äventyr på Facebook. Men en dag märkte Anders att ett klipp fått ovanligt stor uppmärksamhet.

– Jag fick en handfull arabiska kommentarer på ett klipp. Det var ju lite konstigt tycker jag eftersom sidan mest är på svenska, men tänkte inte mer på det och gick och lade mig, berättar han.

400 kommentarer

När han vaknade nästa morgon hade klippet exploderat.

– Det var uppåt 400 kommentarer, varav flera var väldigt grova. Både från palestinier och israeler, säger han.

Klippet har då plockats ut och klippts om och börjat spridas i sociala medier, där det påstås att det istället för en svensk bunker från Kalla kriget visar Hamas hemliga tunnelsystem under Gaza.

Se klippet för att höra hur äventyraren, tillika ex-nazisten, Anders Högström reagerade när hans klipp kapades i propagandasyfte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.