Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Karlskrona inledde Andreas Talberg Pedersen sin löptur längs med södra Sveriges kust upp mot den norska gränsen. Foto: Privat

Andreas sprang över 110 mil – från Karlskrona till Strömstad

Uppdaterad
Publicerad

Med en fullpackad barnvagn sprang Andreas Talberg Pedersen från sydöstra Blekinge till nordvästra Bohuslän. Efter 18 dagar och 110 mil var han framme vid gränsen mot Norge.

Han kommer ursprungligen från Danmark men har bott i Sverige sedan tioårsåldern. De senaste fyra åren Andreas Talberg Pedersen bott i Karlskrona.

Förutom att jobba inom Försvarsmakten ägnar han mycket tid åt ultralöpning där man springer långt.

Testa gränserna

Ett ultramaraton är när sträckan är längre än den vanliga maratondistansen som är lite över 4,2 mil. Som längst hade Andreas sprungit Kullamannen Ultra 100 miles  som är 17 mil. Nu ville han testa sina gränser och springa 110 mil – från Karlskrona i Blekinge till norska gränsen vid Strömstad i Bohuslän.

– Det var en ganska spontan idé jag fick drygt tre veckor innan, ganska knäpp. Ju mer jag tänkte på det, desto mer blev det självklart, säger han.

”För mycket mat”

Han nämner den gamle löparen Rune Larsson som en inspirationskälla. Han har sprungit långa sträckor över Europa och Nordamerika tidigare med barnvagn.

Andreas packade det nödvändiga – en hängmatta, sovprylar och lite annat – i sin nyinköpta barnvagn.

– Jag har inga barn själv, men det var bra att jag lade en del pengar på en vagn som höll. Det gick att fylla på med vatten och mat nästan var tredje timme så jag hade nog med lite för mycket mat.

Andreas Talberg Pedersen fick tillbringa några nätter sovandes i skogen innan han nådde gränsen mot Norge. Foto: Privat

Hör mer om Andreas planer på en ny tur upp mot den finska gränsen i klippet!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer