En sagostund med drag queens ställdes in på Olofströms bibliotek efter mejlhot. Initialt inleddes en polisanmälan, men den är nedlagd. Foto: Christine Olsson/TT

Sagostund med drag queens inställd efter hot: ”Må ni brinna i helvetet era pedofiler”

Uppdaterad
Publicerad

Den återkommande sagostunden för barn på Olofströms bibliotek ställdes in och en polisanmälan gjordes efter att biblioteket tagit emot flera hotmejl. Anledningen bakom hoten: sagor skulle läsas upp av drag queens.

Evenemanget ”Drag queen story hour”, har turnerat landet runt. Enligt evenemangsbeskrivningen läser drag queens upp sagor för barn för att belysa allas lika värde. Tanken var att en sådan sagostund skulle hållas under lördagen, men efter hot stoppades evenemanget. Något som bland annat P4 Blekinge rapporterat om.

– Rent generellt tänker jag att det är en farlig utveckling om biblioteken inte kan genomföra sin verksamhet som de planerat på grund av hot, säger Barbro Hallberg, bibliotekschef på Olofströms bibliotek, som skrev en polisanmälan.

Någon gång mellan 14 och 17 oktober skickade okända avsändare mejl till biblioteket. I polisanmälan framkommer bland annat att avsändare skrivit ”Må ni brinna i helvetet era pedofiler” och ”Jag skulle vända uppochned på både er och biblioteket om detta var mina barn”.

Förundersökning nedlagd

Händelsen rubricerades som olaga hot, och initialt inleddes en förundersökning.

– Men förundersökningen har lagts ned. Enligt förundersökningsledaren förväntades inte ytterligare utredningsåtgärder leda någonvart, säger Sara Andersson, polisens presstalesperson.

Framförs i digital form

Under helgen spelades sagostunden in. Den kommer att skickas till ett 20-tal familjer som anmält sitt intresse.

– Jag valde att omorganisera sagostunden efter att ha rådgjort med polisen, kommunens säkerhetsansvarige och min chef, säger Barbro Hallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.