Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är också en känsla av trygghet att jag kan ta mig vart som helst, säger Anna Simonsson-Søndenå om varför hon fastnade för ulralöpning. Hör i klippet hur hon mår efter sex timmars löpning. Foto: SVT/Samuel Hafsahl/Privat

Anna Simonsson-Søndenå, 18, från Olofström jagar fler rekord i ultralöpning

Uppdaterad
Publicerad

Som 18-åring är hon redan rekordinnehavare i sin åldersklass på sextimmarlöpning. Men Anna Simonsson-Søndenå är inte nöjd. Hon jagar fler rekord inom ultralöpningen.

Ultralöpning är sträckor som överstiger den vanliga maratondistansen på 42 195 meter. 18-åriga Anna Simonsson-Søndenå har bara sysslat med sporten i ett par år, men har redan blivit ett namn att räkna med.

På gymnasiet i Olofström, där hon studerar med inriktning på natur och orientering, varvar hon studierna med träning – gärna flera pass om dagen.

– Jag fastnade för ultralöpning direkt. När man springer ultralöpning får man inte tänka så mycket på vad som är möjligt eller inte. Jag är en person som inte sätter upp så mycket gränser för mig själv, säger hon.

Jagar rekord

Att sätta rekord är lite svårt inom ultralöpning, men blekingen innehar ett världsbästa på sextimmarslöpning för 18-åringar, med 73 kilometer och fyra meter på tiden.

Framåt är siktet inställt på att jaga fler rekord.

– Det känns häftigare att jaga ett rekord än att vinna en specifik tävling.

Följ med Anna på löpbanorna i Olofström i klippet ovan.

Ultralöpning/ultramaraton

Gemensamt för ultraloppen är att det är en sträcka som är längre än ett maraton på 42 195 meter.

Tävlingar i ultralöpning är antingen utformade som distanslopp eller tidslopp.

De vanligaste ultraloppen är sex timmar, tolv timmar, 24 timmar och 48 timmar på rundbana (oftast 400 meter) och tidslopp från punkt A till B över 50 kilometer och 100 kilometer.

Källa: Ultramarathon.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.