Foto: SVT

Annicka Engblom (M): Vindkraftsparken i Hanöbukten hotar försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Beslut om en vindkraftspark i Hanöbukten kan tas redan innan sommaren.

Men det skulle hota försvaret i Blekinge och i hela landet enligt riksdagsledamot Annicka Engblom (M) – men det håller inte Blekinge Offshore som står bakom vindkraftspojektet med om

Trots att Blekinge offshore arbetat med etableringen sedan 2008 så varnar Blekinges riksdagsledamot Annicka Engblom (M) för att regeringen nu hastar fram med beslutet om etableringen av vindkraftsparken i Hanöbukten. Enligt uppgifter ska beslutet tas av regeringen redan före sommaren.

– Jag har fått dessa uppgifter bekräftade både från högsta ort i Högkvarteret och av ansvarig tjänsteman i Miljö- och energidepartementet. Det säkerhetspolitiska läget har inte direkt förbättrats, säger Annicka Engblom (M).

Håller inte med

Men Anders Nilsson som är vd för Blekinge offshore håller inte med riksdagsledamoten.

– I mark- och miljödomstolen bemötte våra experter alla de områden som försvaret såg som problemområden. Vi ligger i en liten kant i ett gigantiskt övningsområde. Experterna såg möjlighet till samexistens och det är det vi vill ha, säger Anders Nilsson.

Annicka Engblom hänvisar till en hemlig rapport från Försvarsmakten där allvarliga konsekvenser för både marinen och flygvapnet redovisas. De mister då viktiga övningsområden på sydsvenskt territorium.

Säkerhetspolitiska läget

– Jag är inte den som ropar varg i onödan – men nu finns det en anledning. därför vill jag att min varning tas på allvar, det finns en anledning. Det säkerhetspolitiska läget har precis inte blivit bättre och det måste man ta hänsyn till, menar Annicka Engblom (M).

– Som jag ser det ger vi bara försvaret möjlighet till mer realistisk övning, det finns flera sådana här områden kring Östersjön. Man måste ha en helhetssyn, säger Anders Nilsson.

Hon menar också att det kan påverka andra intressen i Blekinge.

– Ja, i längden påverkar det förstås också undervattensverksamheten och SAAB Kockums, säger Annicka Engblom (M).

– Energifrågan är också viktig, men måste man välja så går de säkerhetspolitiska frågorna före de energipolitiska, menar Annicka Engblom (M).

Enligt Blekinge offshore så skulle vindkraftsparken i Hanöbukten generera 1000-tals arbetstillfällen och ett beslut innan sommaren skulle innebära att man kunde komma igång med detta.

– Men vi har inte fått några som helst indikationer på att det skulle komma ett, säger Anders Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.