Foto: Bertil Knoester

Vakter ska hindra konststölder i Olofström

Uppdaterad
Publicerad

En konsttjuv i Olofström stjäl bronsstatyer av den välkända konstnären Carl Eldh.
Nu sätter kommunen in vakter om nätterna för att förhindra fler stölder.

Statyer av den välkända konstnären Carl Eldh är hett stöldgods här i Olofström. Den senaste tiden har fyra skulpturer stulits av tjuven som verkar vara är en konstkännare. I början av veckan sågade någon loss bronsskulpturen Flicka med gloria från Aniaraparken bakom Folkets hus.

– Jag blir väldigt väldigt ledsen. Man blir förtvivlad och vet inte vad man ska göra, säger Elisabeth Jonsson, kulturchef.

Olofströms kommuns har mycket offentlig konst av Carl Eldh vars hustru efter hans död köpte en stuga i området. Men ett av de stulna konstverken kom tillrätta för två veckor sen. Skulpturen dök nämligen plötsligt upp på Bukowskis auktionssajt.

– Vi hade en låntagare på biblioteket som sett den. När vi tog kontakt med Bukowskis visade det sig att det var en man från Olofström som lämnat in den. Men det väcktes inget åtal mot honom, säger Elisabeth Jonsson.

Carl Eldh var en av Sveriges största skulptörer i början av 1900-talet och var nära med vän med August Strindberg som han även avbildade i brons. Statyn står nu inlåst på Olofströms bibliotek tillsammans med andra värdefulla konstverk. För att förhindra fler stölder av skulpturerna utomhus sätter kommunen in vakter nattetid som ska patrullera Aniaraparken där flera av praktverken i dag står samlade.

– Vi ska göra bättre bevakningar på dem på nätterna. Vaktbolaget får komma en extra sväng, så det inte ska vara så öde i vår Aniarapark, säger Elisabeth Jonsson.

Men det är inte bara kommunen som blivit av med verk av Carl Eldh. Konstnärens egen familjegrav plundrades i somras på två statyetter som föreställer hans hustru och dotter, konstverk som fortfarande är spårlöst försvunna.

– Carl Eldhs gravmonoment har i alla år varit en turistattraktion. Men det är ju en enskild gravplats som man gör intrång på, säger Jan Ottosson, kyrkorådets ordförande.

Blekingepolisen har tagit hjälp av konstpolisen för att lösa de mystiska stölderna. SVT har försökt få klarhet i hur långt polisen har kommit i arbetet. Men ingen kunde i dag uttala sig om vad som händer i utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer