Framför symbolen för F17 med Blekinges landskapsvapen har en julgran med fredsbudskap placerats. Foto: Privat

Anonym fredsaktion mot försvarets julgransflygning

Publicerad

I Kallinge pågår en anonym fredsprotest mot Blekinge flygflottiljs planerade julgransflygning. I rondellen framför F17 finns en julgran uppsatt pyntad med fredsbudskap.

Under tisdagen var det tänkt att Blekinge flygflottilj skulle genomföra sin årliga julgransflygning med stridsflygplanet Jas 39 Gripen över södra Sverige. Det är inställt på grund av dåligt väder och uppskjutet till onsdagen.

Nu kommer en reaktion mot evenemanget i form av en fredsaktion. I rondellen framför F17 Blekinge flygflottilj i Kallinge finns en julgran utplacerad, pyntad med fredsbudskap. Utsmyckningen på julgranen är med fredsmärken i reflexmaterial och har budskapet: ”Skriv på FN:s kärnvapenförbud”.

”Kostar skattebetalarna miljonbelopp”

Initiativtagarna till aktionen, som kallar sig Tomtemor och tomtenissorna, vill vara anonyma men berättar i mejl till SVT om bakgrunden till sin protest.

”Mäkta upprörda över hur lokala flygare från F17 försöker förvandla fridens budskap till ren krigspropaganda med julgransplundring, som kostar skattebetalarna miljonbelopp, ägnar vi oss åt upplysande julgranspyntninng i stället. Vi vill försöka förmå medmänniskorna till bättre vägval i rondellen framför F17 genom fredsbudskap att reflektera över”, skriver de i mejl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer