Missnöje och rädsla råder på en av kommunens förvaltningar. Foto: SVT/Stina Sandstrom

Anställda larmar: ”Många medarbetare mår dåligt”

Publicerad

Rädsla, misstänksamhet, härskartekniker och sjukdom på grund av skyhöga krav. Det är vardagen på jobbet på funktionsstödssförvaltningen i Karlskrona, enligt ett brev anställda har skickat till kommunen.

De anställda slår nu larm om att de under lång tid försökt föra fram kritik och föreslå förbättringar utan att få gehör. I ett fem sidor långt brev till Karlskrona kommun underkänner de både arbetsmiljön och bemötandet från sina chefer, något som BLT var först med att rapportera om.

Rädsla och missnöje

De vittnar om att situationen är ohållbar och att bristerna leder till sjukskrivningar.

”Många medarbetare mår dåligt men ingen vågar enskilt säga något av rädsla för repressalier och negligering”, står det i brevet som har signaturen ”Enhetschefer och administrativ personal på Funktionsstödsförvaltningen.”

I skrivelsen ger brevskrivarna exempel på hur ledningen på funktionsstödssförvaltningen försöker tysta och slå tillbaka när kritiker höjer sina röster.

”Ledningen splittrar genom att ställa medarbetare mot varandra. Håller man inte med ledningen ses man som illojal, gnällig och negativ. Ledningen undviker medarbetare, hälsar inte, ser inte och svarar inte personen efter att felaktigheter påtalats. Vi upplever toppstyrning, slutna möten, härskarteknik samt undanhållande av information. Misstro, misstänksamhet och obehag skapar ohälsa och sprids”, är exempel på brister på arbetsplatsen som brevskrivarna radar upp.

Svarar på kritiken

Förvaltningschefen på funktionsstödsförvaltningen, Kristina Tercero, svarar på hur hon ser på kritiken.

– Vi ser allvarligt på detta, agerar nu i kris och tar tag i det akut. Jag är väldigt chockad eftersom vi inte har mottagit den här kritiken tidigare. Vi måste analysera vad det här står för, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

Hon berättar att enskilda samtal nu väntar med personalen.

– Eftersom brevet är skickat anonymt är det svårt att veta hur många personer som står bakom det. Är det en, två, tio eller alla? Men vi ska prata med våra anställda om hur de upplever arbetsmiljön och situationen. Vi vill ha en god stämning som gör att man vill gå till jobbet och en bra verksamhet för brukarna, säger Kristina Tercero.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.