Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Christopher Larsson (SD) menar att det är en miss att inga handlingar om hyreskontraktet upprättats eller diarieförts, men han tillbakavisar alla anklagelser om jäv mot kommunalrådet Emma Swahn Nilssons vars make äger Vattenborgen, och hon själv sitter som styrelsesuppleant i fastighetsbolaget. Foto: Henrik Friberg/SSVT

Ansvariga kommunalrådet om hyresavtalet: ”Tekniska detaljer”

Publicerad

Att hyra Vattenborgen gjordes på kommunalrådet Christopher Larssons initiativ, säger han, för att säkerställa det kommande uppköpet. Samtidigt tillbakavisar han alla anklagelser om jäv, och menar att oppositionen varit informerad.

Beslutet att hyra Vattenborgen har mötts av frågor och kritik från flera håll, bland annat eftersom det inte finns några beslutsunderlag eller protokoll som offentliggjorts. Kommunalrådet Christopher Larsson (SD) menar att beslutet togs av honom med stöd av kollegorna Bengt Jönsson (KD), Börje Dovstad (L) och Hanna Ekblad (M) – som en del för att säkerställa ett framtida uppköp av lokalen.

– För att vi ska få rådighet över lokalen och kunna gå in och göra de undersökningarna och börja rita på vad som ska bli eventuellt i framtiden så behöver det tas fler beslut och de finns ju inte än. Men för att vi överhuvudtaget ska kunna komma in i lokalen så behöver vi ha nyckel och tillgång till det och därför behöver vi hyra den.

Men det är väl inte vanligt att man hyr innan man köper en fastighet?

– Det tar lång tid med kommunala beslutsprocesser. Och för att säkerställa så vi får behålla lokalen så valde vi att gå den här vägen.

”Tekniska detaljer”

Vattenborgen ägs av kommunalrådet Emma Swahn Nilssons make, och hon själv sitter som styrelsesuppleant i fastighetsbolaget. Christopher Larsson menar att det är en miss att inga handlingar upprättats eller diarieförts, men tillbakavisar alla anklagelser om jäv.

– Man kan ju misstänka vad man vill egentligen. Men Emma Swahn Nilsson har inte något med det här att göra överhuvudtaget.

Oppositionen kräver en extern utredning, hur ser du på det?

– Vi får ta det i beaktande, men oppositionen har varit informerade om det här. Vi har haft en dialog där vi uttalat att vi behöver köpa Vattenborgen. Då var det inga diskussioner överhuvudtaget.

Men de visste inte att ni tänkte hyra innan?

– Nej, men det är ju tekniska detaljer mellan tjänstemännen för att lösa detta. För att få ihop den här affären har man valt att hyra i förtid för att säkerställa lokalen.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Emma Swahn Nilsson, Bengt Jönsson och Börje Dovstad som inte vill lämna några kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.