• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emmy Rundqvist och Elsa Gashi valde att lämna Blekingesjukhuset på grund av arbetsmiljön. I klippet berättar de mer om situationen. Foto: Henrik Friberg/SVT

Arbetsmiljön fick sjuksköterskorna att lämna Blekingesjukhuset

Publicerad

Orimliga arbetsförhållanden och för låg lön var två av skälen att sjuksköterskorna Elsa Gashi och Emmy Rundqvist sade upp sig och lämnade Blekingesjukhuset.

Enligt Region Blekinge har fler anställda på Blekingesjukhuset valt att säga upp sig första halvåret i år jämfört med motsvarande tid i fjol.

Sjuksköterskorna vittnar om tuffa arbetsförhållanden redan innan coronapandemin.

– Det fanns ju dagar vi inte kunde få gå iväg våra 30 minuter och få vår rast, säger Elsa Gashi, som i stället sökt sig till ett privat vårduthyrningsföretag.

Hann inte med jobbet

Även kollegan Emmy Rundqvist valde att lämna sin tjänst på Blekingesjukhuset.

– Jag kände mig otillräcklig på min arbetsplats och jag kände att min löneutveckling inte matchade det ansvaret som jag hade. Jag kände att jag inte hann med att göra det jobb som jag ville göra.

Utbrett missnöje

Båda vittnar om att många kollegor valt att sluta och att missnöjet är utbrett.

– Detta kommer att vara en pågående process tills dess att man hittat en lösning på hur man ska folk att stanna. Och det är att engagera människor på golvet, se till man får kompetensutveckling och en bra löneutveckling, säger Emmy Rundqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer