Delad bild. Till vänster: stensatt brunn med vatten. Till höger: låg vinkel över en bäck i natur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paul Robertson från Hushållningssällskapet om årets torka. Foto: SVT

Röda nivåer på grundvattnet – kan bli lika låga som 2018

Publicerad

Hittills i år har det regnat för lite i Blekinge och resten av södra Sverige. Vattnet sinar i bäckar, åar och brunnar och jämförelser görs nu med torkan 2016 och 2018.

– Det börjar bli allvarligt, säger Paul Robertson på Hushållningssällskapet.

Till Hushållningssällskapet, en organisation som ger rådgivning till lantbrukare, kommer det samtal om torkan som råder hittills i år.

– Ju längre tiden går, ju större skada tar grödorna. Många är oroliga för hur det ska bli om det inte kommer regn, säger Paul Robertson, som är vd för Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge.

Intresse för dammar

Det många vänder sig till Hushållningssällskapet för att få råd om är förutsättningarna för att anlägga bevattningsdammar. Men det är enligt Paul Robertson en långsiktig lösning eftersom det är tidskrävande.

– Tyvärr är det lång ledtid på det eftersom det är ganska mycket utredningar som ska göras. Det tar tre år från det att man har bestämt sig till att man har en färdig bevattningsdamm, säger Paul Robertsson.

I klippet: Möt Paul Robertson som är bekymrad över årets vattenkris.

Under den gångna vintern har grundvattnet inte fyllts på lika bra som det brukar göra i södra Sverige. I norra Sverige har påfyllningen hittills i år varit större än vanligt, på grund av en tidig snösmältning. Foto: SGU
Foto: SGU

Grundvattenmagasin

Små grundvattenmagasin innehåller lite vatten och reagerar snabbt på nederbörd och vattenuttag. De återfinns i stort sett i hela Sverige i till exempel morän och urberg. Både grävda och borrade brunnar brukar finnas i små magasin och de används vanligtvis för enskild vattenförsörjning, det vill säga vatten från egen brunn. Drygt en miljon permanentboende personer är beroende av enskild vattenförsörjning. Ungefär lika många fritidsboende får sitt vatten från egen brunn.

Stora grundvattenmagasin innehåller mycket vatten och reagerar långsamt på nederbörd och vattenuttag. De finns ofta i sand- och grusavlagringar (rullstensåsar) samt ibland i sedimentär berggrund. Stora magasin är inte lika vanligt förekommande i Sverige som små magasin, men de är viktiga för den kommunala vattenförsörjningen. Närmare hälften av landets befolkning får sitt dricksvatten från stora grundvattenmagasin.

Källa: SGU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.