För första gången gör MAS och Blekinge musem dykningar i Mörrumsån. Foto: Daniel Falck/SVT

Arkeologer dyker efter vrakfynd i Mörrumsån

Uppdaterad
Publicerad

I veckan dyker Marinarkeologiska sällskapet, MAS kring den lilla ön Elleholm i Mörrumsån för att se om det finns spår från staden och den borg som fanns på platsen under medeltiden.

Syftet med MAS-projektet är att komplettera Blekinge museums undersökningar på land och man hoppas på fynd såsom byggkonstruktioner, vrak eller pålspärrar från tiden då borgen stod pall.

– Det här är ett jätteviktigt komplement till den arkeologi som finns uppe på land, säger Mikael Henriksson, arkeolog på Blekinge museum.

Det är första gången någonsin som någon dyker på området. Projektet är ett samarbete mellan Marinarkeologiska sällskapet, Blekinge museum, Lunds universitet och länsstyrelsen i Blekinge län. Av MAS ungefär 200 medlemmar från Sverige, Norge, Danmark och Finland är ett tjugotal på plats under veckan och dyker.

– Vi gör det här på vår semester, bara för att vi tycker det är roligt. Marinarkeologi är jättekul, säger Mikael Björk, medlem i MAS.

Den här veckan har dykarna redan gjort flera fynd, objekt av keramik, metall, glas och tegel bland annat.

– Eftersom vi inte bärgar någonting är det svårt att säga exakt hur gammalt det är. Vi fotar på plats, ritar av och mäter men bärgar ingenting. Men det rör sig i alla fall om flera hundra år gamla fynd, säger Mikael Björk.

Det bästa att hitta vore enligt Mikael Björk något som kan bekräfta att det har funnits en kaj någonstans mitt på ön, eller ett brofundament.

– Då får Elleholm ett helt annat perspektiv, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.