Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mindre pengar för mjölken och ökade kostnader minskar lönsamheten för bönderna, ändå ser Per Brunberg på framtiden med tillförsikt, spela klippet för att få reda på varför. Foto: Karin Karltun/SVT

Bonden Per i Johannishus om det sänkta mjölkpriset: ”Vi har tappat lönsamhet”

Uppdaterad
Publicerad

För sjätte månaden i rad sänker Arla inköpspriset på mjölk. Det här påverkar inte bara de bönder som är kopplade till kooperativet.

– Mitt mjölkpris i Skånemejerier är kopplat till Arla, säger Per Brunberg, mjölkbonde.

Med högre matpriser är det färre som köper mjölkprodukter, det menar Arla som för sjätte månaden i rad sänker inköpspriset på mjölk från bönderna.

I december 2022 var inköpspriset rekordhögt men sedan dess har det stadigt gått ner, samtidigt som inflationen stigit. Sedan årsskiftet har kilopriset för mjölken, både ekologisk och konventionell, gått ner med två kronor.

Påverkar även andra mjölkbönder

Men det är inte bara de som är en del av Arla som påverkas av prissänkningarna. Per Brunberg har sin mjölkgård utanför Johannishus i Ronneby kommun och levererar till Skånemejerier. Även han märker av de minskade inkomsterna.

– Vi har tappat lönsamhet, det har vi gjort, säger han.

Spela klippet för att höra Per Brunberg berätta om utmaningarna med prissänkningarna, men också varför han tror att det hela löser sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.