Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Timmy Svensson är en av de som ser till att gamla prylar får nytt liv på Hållbaren. Foto: SVT

Gamla prylar får nytt liv på Hållbaren i Karlshamn

Publicerad

Saker som annars skulle slängas kan rustas upp eller göras om till någonting helt annat.

Samtidigt får personer med exempelvis funktionsvariationer en ny form av arbetsträning.

Det är arbetsmarknadsenheten i Karlshamns kommun som på måndag öppnar en återbruksbutik som kallas ”Hållbaren”. Det är ett samarbete mellan Arbetscentrum och Västblekinge Miljö AB, VMAB.

Vid Tubbaryds återvinningscentral i Karlshamn har det placerats en container dit kommuninvånarna kan skänka sina prylar till återbruk.

– De grejerna som är bra kan vi göra något nytt av. Vi hade klocka som skulle slängas som någon kom på att man kunde göra ett skåp av, säger Timmy Svensson, som arbetstränar på Arbetscentrum.

Viktigt med ett miljötänk

Prylarna som kommer in återbrukas alltså på olika sätt genom sysselsättningsverksamhet, såsom arbetsträning, praktik och kortare anställningar på Arbetscentrum i Karlshamn. Det kan handla om fönster som skrapas och målas eller en trasig cykel som görs om till något annat.

Tanken är sedan att sakerna ska säljas i butiken.

– Det känns jättebra och viktigt att vi har ett miljötänk. Det är också jätteroligt att se hur gamla saker får ett modernt liv, säger Ellionore Kimberg, handledare på Arbetscetrum.

Följ med in i den nya butiken i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.