Asarums IF vann sin första kvalmatch till Elitettan

Seriesegern i division 1 Södra Götaland blev klar för flera veckor sedan. På lördagseftermiddagen började Asarums IF sitt kval uppåt i seriesystemet borta mot Jitex. Och det blev en historisk 3-1-seger i den första kvalmatchen.

Med 17 segrar på 20 matcher tog Asarums IF en säker serieseger i division 1. Laget släppte bara in 18 mål under säsongen och klockan 15 på lördagen började kvalet till Elitettan mot Jitex.

Mölndalslaget började matchen piggast och bara ribban och en otrolig reflexräddning från Asarums målvakt Hanna Andersson höll inledningen mållös. Men Jitex tekniska högerytter Sara Mellouk snurrade sedan på kanten och på returen från hennes skott sköt Charlotte Ericsson in 1-0 för hemmalaget.

Kvittering från mittplan

Men i mitten av första halvlek kom Asarum tillbaka in i matchen. Mitt i ett anfall kom bollen tillbaka till Frida Mattsson som drog till direkt bara några meter från mittcirkeln. Långskottet gick i en perfekt båge över Jitex målvakt rakt upp i det högra krysset. Ett fantastiskt kvitteringsmål som blev väldigt viktigt för Asarum.

– Vi började lite skärrat och Jitex pressade oss högt. Men när vi kvitterade med det långskottet kände jag att vi började ta över matchen mer och mer, säger Asarums sportchef Thomas Nilsson, som såg matchen på plats i Mölndal.

30 minuter in i matchen sköt Lova Hansson laget till ledning i kvalmatchen. En ledning som stod sig fram till halvtidsvilan.

”Slagläge inför hemmareturen”

Den andra halvleken började jämt och tufft. Asarum fick tidigt flera chanser att utöka ledningen till 1-3. Lova Hansson kom på nytt fri, men Jitex målvakt Sara Björk räddade.

I den 75e minuten fick Asarum sedan en straff som Mathilda Nilsson säkert förvaltade till 1-3. Resultatet stod sig matchen ut och Asarums IF tog därmed sin första seger någonsin i ett kval till Elitettan.

– Det känns fantastiskt bra och nu har vi ett bra slagläge inför hemmareturen. Tjejerna går ut och gör fantastisk match idag. Att gå upp i Elitettan har varit ett långsiktigt mål länge.

Kan räcka hela vägen

Laget har varit på väg uppåt de senaste säsongerna och var nära kval redan förra året. Då satte en förlust i sista matchen stopp och Glimåkra tog den enda kvalplatsen. Men i år har laget med allsvensk rutin från bästa målskytten Mathilda Nilsson, internationell klass från Josephine Chukwunonye och flera unga spelare som utvecklats snabbt tagit sig hela vägen till kval. Och kanske kan det räcka till avancemang upp till Elitettan i år istället.

– Jag tror att det ska mycket till för att Jitex ska kunna vända på vår hemmaplan med tanke på det här bortaresultatet. Men allt kan fortfarande hända, säger Thomas Nilsson.

Den avgörande kvalmatchen spelas hemma på Asarums IP 14 oktober.