Foto: arkivbild

Asylboende brann i Vilshult – boende evakuerades

Uppdaterad
Publicerad

En brand utbröt i natt på ett asylboende i Vilshult norr om Olofström. Alla boende fick evakueras, men ingen person skadades. Orsaken till branden är ännu oklar.

Räddningstjänsten larmades till boendet klockan 00.30 natten till torsdag. Branden började i husets källarutrymmen.

– Vi vet inte brandorsaken, men det har brunnit i källarförråd till huset där möbler och annat brännbart material fanns, säger Simon Älgne, inre befäl vid räddningstjänsten Västra Blekinge.

24 personer fick evakueras från boendets åtta lägenheter och flyttades till en förskola i närheten. De undersöktes av ambulanspersonal, men ingen person ska ha skadats allvarligt. 

– I samband med branden utrymde vi alla lägenheter i huset. Då var det kraftig rökutveckling från källaren och det gick inte att säga om huset skulle kunna räddas, säger Simon Älgne.

Släckningsarbetet fortsatte fram till klockan 03 på natten då räddningtjänsten fått kontroll över branden. En timme senare avslutades insatsen. Senare under torsdagsmorgonen kunde de boende flytta tillbaka till sina lägenheter.

Skadorna efter branden blev stora, men begränsade till husets källare och förråd.

Huset är avspärrat och polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning för att utreda brandorsaken.

Brottsrubriceringen är till en början mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.