Foto: Erik AlfredssonVisa alla (4)
Visa alla (4)

Storbrand på asylboende i Asarum

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand drabbade på onsdagen asylboendet Lindemohemmet i Asarum. En person är gripen misstänkt för mordbrand.

Innan räddningstjänsten fått kontroll över branden hade tre bostadslängor på asylboendet fattat eld. Rökutvecklingen var mycket kraftig.

Insatserna fick koncentreras på att rädda övriga byggnader. Även ett närliggande skogsområde fick vattenbegjutas.

En person gripen

En man i 20-årsåldern har gripits misstänkt för att ha anlagt branden.

– Det gjordes vissa iakttagelser som ledde till det här gripandet. Det var ett odramatiskt gripande och mannen har förts till Kristianstad misstänkt för grov mordbrand, säger Ola Sunesson, gruppchef på polisen. Nu fullföljer vi utredningsarbetet.

Ola Sunesson, gruppchef på polisen Foto: Erik Alfredsson

SOS fick larmet strax före klockan 11. På plats konstateras att det är en fullt utvecklad brand. En stor styrka från räddningstjänsten i västra Blekinge bekämpade under dagen elden, som först fyra timmar senare var under kontroll.

– I början låg allt fokus på rökdykning och livräddning, och vi har varit inne i samtliga rum i byggnaden. Det ska inte vara någon kvar där inne, säger Joakim Åberg, räddningsledare.

En grävmaskin var behjälplig med att försöka frilägga brandhärden.

68 evakuerade

De 68 boende på asylboendet evakuerades och fördes till en återsamlingsplats.

– Vi vet inte var vi ska ta vägen nu, säger Hanif Mohammadi. Allt jag ägde har brunnit upp, jag har bara kläderna som jag har på mig kvar.

Enligt Johanna Duhlaku, tillförordnad enhetschef på Migrationsverket i Karlskrona, kommer boendefrågan för personerna på boendet att lösas akut den närmaste tiden.

– Vi har löst boendefrågan som så att de som berörs kommer att flyttas till andra boenden i region Syd, dock inte säkert i Blekinge, säger Johanna Duhlaku.

Ingen person skades skadats i branden.

Hanif Mohammadi, Aman Akbari och Hossein Azimi evakuerades från asylboendet Foto: Erik Alfredsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer