Elaf AlKinani bor med sina två barn Ahmed och Adem på asylboendet. Foto: SVT

Råttor och läckage på asylboendet: ”Får inte hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Trasiga spisar och element, läckande avlopp och råttor i väggarna. Problemen på Migrationsverkets asylboende på Folkparksvägen i Ronneby är många, och de boende säger att de inte får någon respons när de försöker felanmäla problemen.

– 'Vänta, vänta' säger de, och hittills har de inte gjort någonting, säger Elaf AlKinani, boende.

I flera fastigheter på Folkparksvägen i Ronneby driver Migrationsverket Blekinges i dag enda asylboende med drygt 130 hyresgäster. De boende säger att de tidigare inte velat gå ut med kritik av rädsla för hur det ska påverka deras asylprocess, men nu väljer några att träda fram då de menar att förfallet har gått för långt.

– Det är hål i väggen. Spisen och ugnen fungerar inte. Elementet är trasigt, och toalettstolen rinner oavbrutet, säger Wafaa Firas Dawood, när hon visar SVT en av lägenheterna.

I lägenheten där Elaf AlKinani sedan ett och ett halvt år tillbaka bor med sina två barn har de haft stora problem med råttor i både tak och väggar. Hon har själv lagat ett hål i ett innertak och visar också ett hål under vasken där en råtta kom in i lägenheten.

Se hur de boende lever i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.