Bilbranden i Kallinge kunde knyta mannen i 45-årsåldern till den ouppklarade våldtäkten på Bråvallafestivalen. Foto: Pontus Lundahl/TT/Polisens förundersökning

Åtal: Man lejde bilbrännare – kopplades till festivalvåldtäkt

Publicerad

Den man i 45-årsåldern som senare i veckan ska åtalas för en våldtäkt på Bråvallafestivalen sommaren 2013 avslöjades av en slump.

Mannen – som i maj i år fick lämna salivprov i samband med en annan utredning – kunde plötsligt kopplas till det ouppklarade sexbrottet.

Sju år efter den misstänkta våldtäkten på Bråvallafestivalen fick polisens utredare träff och den ledde direkt till en 45-årig man i Blekinge.

Den 29 maj i år fick mannen lämna salivprov eftersom han då misstänktes för att ha lejt en bekant att förstöra värdesaker tillhörande en släkting i Kallinge.

Släktingens bil hade brunnit, på en annan bil hade det klottrats hakkors och det hade också gjorts repor i en båt.

Totalt uppgick värdet på skadorna till 120 000 kronor, enligt åtalet. 

Släktbråk tros ligga bakom

Tidigt i utredningen visade det sig att den gärningsman som nu åtalats för den grova skadegörelsen gjort det på uppdrag av mannen i 45-årsåldern.

Motivet skulle vara ett släktbråk om en fastighet.

– Jag behövde pengar till julklappar och fick 2 000 kronor totalt för att göra det, avslöjade den nu åtalade mannen i ett inspelat telefonsamtal med bilarnas och båtens ägare.

Mannen i 45-årsåldern misstänktes i utredningen för anstiftan till grov skadegörelse och förhördes och topsades.

Med DNA-resultatet från det kunde polisen sedan knyta honom till festivalvåldtäkten i Östergötland.

Mannen förnekar att han betalat för skadegörelsen och förnekar också våldtäkt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.