Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum säger att det är viktigt att vara försiktig när du ska göra köp via sociala medier. Foto: SVT

Polisen kritisk till varningsgrupperna

Uppdaterad
Publicerad

Jan Olsson vid polisens Nationella bedrägericentrum menar att det är mycket svårt att spåra bedragare i sociala medier. Han är inte heller positiv till de grupper som försöker utreda och varna för brotten utan polisens medverkan.

Det gäller att vara försiktig när du ska genomföra ett köp via sociala medier, den som sitter på andra sidan kanske inte ens har soffan du vill köpa, eller har ljugit ihop en historia om varför den är i behov av pengar.

Att lämna ut bankuppgifter är något man bör vara försiktig med.

– Man ska aldrig någonsin lämna ut uppgifter angående sitt kort, konto eller bank-id säger, Jan Olsson vid polisens Nationella bedrägericentrum.

Varnar för falska försäljare

På en hemsida och på Facebook har några privatpersoner tagit utredningen och varnandet för bedragarna i egna händer.

För att köpare, givare eller säljare inte ska bli lurade via sociala medier har de valt att starta en varningsgrupp. Där försöker de samla in bevis från personer som drabbats och lägger ut dem på sin sida.

– Vi upplyser om de personers profiler som vid upprepade tillfällen har bedragit köpare i affärer, sådana som du helt ska undvika att ingå i en affär med. Dessa personer har alltid blivit polisanmälda och många gånger också dömda, säger en person från gruppen.

De personer som driver varningsgrupperna vill anonyma eftersom de uppger att får hot skickade till sig. De säger också att de gör ett grundligt arbete innan de varnar för någon person.

”Risk att hänga ut oskyldiga”

Jan Olsson tycker det är fel att hänga ut och varna för folk i sociala medier. Han påpekar att det inte ens är säkert att personen är skyldig.

– Risken är ju för det första är att du hänger ut någon som är oskyldig och för deras del så kan det innebära att släkt, vänner och omgivning tror att personen är kriminell, säger Jan Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer