• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Enligt smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö i Region Blekinge finns det just nu inga konstaterade muterade virus i Sverige – samtidigt utreds om ett antal covid-fall i Sölvesborgstrakten kan ha kopplingar till eventuellt muterat virus från minkar. Foto: TT / SVT

Region Blekinge utreder åtta covid-fall – kan ha coronasmittats av minkar

Uppdaterad
Publicerad

Åtta specifika fall av covid-19 utreds just nu i region Blekinge, man undersöker om smitta kan ha förts över från minkar till människor. Minkkontakt utreds i samtliga ärenden där man genomför smittspåring med personer som bor i Sölvesborg. Men på en punkt är smittskyddsläkare Bengt Wittesjö mycket tydlig:

– Det har inte konstaterats något muterat virus i Sverige än, säger han till SVT Nyheter.

Samtliga personer i Sölvesborg som har konstaterats smittade med covid-19 tillfrågas om de har haft kontakt med minkar. Det har resulterat i att åtta personer just nu utreds för ett möjligt muterat virus från minkar som gått till människa, skriver Expressen.

Men under smittspårningen har ännu inga tecken på att någon av de testade personerna ska ha drabbats av en muterad virusversion, likt de fall som upptäckts på personer i Danmark.

– Enligt mina säkra källor så finns inga muterade virus konstaterade i Sverige, inte ännu, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge, till SVT Nyheter Blekinge.

Brister i informationsutskick

Samtidigt rapporterar Expressen, med hänvisning till dokument som organisationen Djurrättsalliansen ska ha tagit del av, om brister i arbetet med att undersöka situationen på landets minkfarmer.

När Jordbruksverket skickade ut information om restriktioner till 51 farmer ska närmare hälften av mottagarna ha varit sådana som inte längre är aktiva inom minknäringen.

Samtidigt har myndigheten, enligt Expressens rapportering om Djurrättsalliansens uppgifter, missat att skicka ut information till hälften av de minkfarmare som i dag faktiskt är verksamma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet