Det här mötte personalen vid Folkets hus på fredagsmorgonen. Foto: Privat

Attack i Kallinge – fläskkött och brända koraner utanför Folkets hus

Publicerad

Ett rått fläskköttstycke och två skändade koraner mötte personalen vid Folkets hus i Kallinge när de kom till jobbet i dag. Attacken tros vara riktad mot arabiska kulturföreningen som hyr lokalerna för fredagsbön.

– Jag skakade när jag fick se det, säger föreningens kontaktperson Bassam Aljamil.

Det var på fredagsmorgonen som personalen möttes av köttet och koranerna på trappan utanför entrén till Folkets hus i Kallinge, vilket Sydöstran var först med att rapportera.

På den ena koranen hade det skrivits ”Dö” och det hade också eldats på skrifterna.

– Jag är mycket ledsen, vet knappt vad jag ska säga. Vi använder koranen varje dag, så det är väldigt känsligt. Jag skakade mycket när jag kom hit och såg det. Jag blev jätteledsen, berättar Bassam Aljamil för SVT Nyheter.

Negativa kommentarer om fredagsbönen

Inga-Lill Nilsson jobbar på Folkets hus och berättar att man även tidigare utsatts för liknande hatbrott. Lokalerna hyrs en gång i veckan ut till arabiska kulturföreningen i kommunen för fredagsbön.

– Det känns nästan som att man kan vänta sig vad som nu. Det är så mycket negativt av folk i och med att vi har fredagsbönen här. Folk har mycket kommentarer, så det förvånar mig nästan inte tyvärr, säger Inga-Lill Nilsson.

Hur känner du inför det som har hänt?

– Det är tråkigt, då vi redan har det kämpigt och kämpar för att ens kunna behålla Folkets hus i Kallinge. Och det var äckligt med den steken som låg där.

Händelsen är polisanmäld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.