Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den avgående gruppledaren Lennarth Förberg (M) är besviken över hur han behandlats av sitt parti. Foto: Erik Lundmark/SVT

Avgående regionrådets besvikelse: ”Blev syndabock”

Publicerad

Efter drygt tre år som Region Blekinges mäktigaste man tvingas nu Lennarth Förberg (M) se sig om efter andra jobb. Under gårdagens möte var han aldrig aktuell att fortsätta leda Moderaterna i opposition – och han är i dag besviken över hur han behandlats av sitt eget parti.

– Man letar alltid efter en syndabock, och nu fick det bli jag, säger han.

Det är med viss besvikelse som regionrådet Lennarth Förberg (M) har börjat packa ihop på sitt kontor. Partiet tappade stort i regionvalet, och när Kristdemokraterna oväntat valde samarbete med S och C stod det klart att tiden vid makten var slut efter bara en mandatperiod.

På ett extrainsatt krismöte efter valet avsattes Lennarth Förberg som M-ledare, och under gårdagens gruppmöte valdes tidigare riksdagsledamoten Åsa Coenraads till att bli hans efterträdare.

– Jag ställer mig alltid bakom valda ledare och vill inte recensera det. Men jag hade hoppats att åtminstone någon i min valkrets hade kunnat nominera mig så att mitt namn kom upp till diskussion. Jag har ändå lett partiet i tre år och har erfarenheten, säger Lennarth Förberg (M).

Partiet har under Lennarth Förbergs styre varit präglat av ett antal infekterade konflikter. Och själv anser han att han saknat stöd från sitt parti.

– Jag valdes med enhällighet att leda partiet när Alexander Wendt lämnade, men sedan var jag oförberedd på uppdraget. Mitt område har varit regional utveckling, vårdpolitik har jag fått lära mig under mandatperioden. Då kan jag tycka att jag borde fått mer stöd, både från gruppen och partiet, för att hålla ihop gruppen.

Den kommande mandatperioden kommer Moderaterna i praktiken vara det minsta oppositionspartiet, efter att V ingått ett valtekniskt samarbete med styret och SD plockat fler mandat.

– Moderaterna kommer få väldigt få poster nu, och i stort sett inga arvoderade, och då är gruppen inte stabil. Jag hoppas Åsa (Coenraads) får bättre förutsättningar att leda gruppen och ett tydligare stöd än vad jag fick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.