Christer Dahlberg och Anders Cedergren är båda engagerade i FAK, Frivilliga automobilkårernas riksförbund och kör bandvagnarna. Foto: SVT

Bandvagnar redo att rycka ut i snökaos

Publicerad

När bilar inte längre kan ta sig fram på de snöiga och hala vägarna står bandvagnarna redo att hjälpa till. Eftersom det kommer fortsätta snöa under fredagen i östra Blekinge ser man nu till att säkra upp med personal.

Det är Föreningen Gränslös samverkan som är en del av FAK, Frivilliga automobilkårernas riksförbund, som bemannar Sjöräddningsällskapets bandvagnar. De stöttar Karlskrona och Ronneby kommun samt landstinget och Räddningstjänsten i östra Blekinge vid behov.

– Det kan handla om att hjälpa hemtjänsten eller ambulanser som inte kan ta sig fram, säger Jonas Bärnheim som är ordförande i föreningen Gränslös samverkan.

På sommaren kan det handla om att hjälpa till vid skogsbränder då bandvagnarna lättare tar sig fram i skogsterräng. Under vinterhalvåret kan bandvagnarna ta sig igenom stora mängder snö.

Mer snö i helgen

Trots att det har snöat ordentligt i östra Blekinge de senaste dagarna har de ännu har de inte behövt rycka ut, men eftersom det väntas mer snö under fredagen står bandvagnarna redo.

– Vi för en dialog med kommunen för att se till att vi har folk som kan köra vagnarna om det behövs, säger Jonas Bärnheim.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.