Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eleonora Johansson är försvarare till en av de åtalade bankanställda. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Bankanställda tillbakavisar anklagelserna: ”Inga osanna uppgifter”

Uppdaterad
Publicerad

31-åringen hade flera företag, och inget tydde på att han då var inblandad i bedrägeriverksamhet. Det menar de tre bankanställda, som skrev under det rekommendationsbrev som enligt åklagaren är osant och använts till att lura in offer i bedrägerierna.

Det första rekommendationsbrevet från Sparbanken i Karlshamn skrevs redan i april 2015, där de lyfte fram att 31-åringen är en ”företagsam entreprenör” med ”flera företag” och att han är en ”kapitalstark placeringskund”. Brevet skulle han ha till att köpa hus i Spanien, enligt de bankanställda, men i själva verket använde han det för att få personer att investera miljonbelopp i hans påhittade affärsverksamheter.

Två år senare skrevs ett i stort sett identiskt rekommendationsbrev, dock översatt till engelska, och det är det som de tre signerande bankanställda nu står åtalade för.

– Preskriptionstiden för brottet är fem år, och därför har jag inte kunnat åtala för det första rekommendationsbrevet, förklarar Kjell Janneson, åklagare.

Yrkar på villkorlig dom

Åklagaren menar att uppgifterna om att 31-åringen haft flera företag är osann, då han i själva verket bara hade ett som inte gått i konkurs.

– Brottet kan ge fängelse i upp till två år, men med tanke på att det gått så lång tid så kommer jag yrka på villkorlig dom och samhällstjänst, säger åklagaren.

Nekar till brott

Vid tiden då rekommendationsbrevet skrevs under visar kontoutdrag att 31-åringen hade drygt 49,4 miljoner kronor på banken, samt ett företagskonto till sin enskilda firma, utöver två andra bolag försvararna menar att han då ägde. Det menar de bankanställda visar på att uppgifterna i rekommendationsbrevet var sanna.

– Min klient har inte lämnat några osanna uppgifter, och det är inte heller ovanligt att skriva den här typen av rekommendationsbrev, säger Eleonora Johansson, försvarare till en av de åtalade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet