Magnus Manhammar (S) och Annicka Engblom (M) är oeniga efter nedrustningen av Arbetsförmedlingen. Foto: SVT/TT

Bantad Arbetsförmedling orsakar politisk träta

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens åtstramningar orsakar osämja mellan politiker i Blekinge.

– Ett Alexander-hugg, säger Annicka Engblom (M).

– Ett politiskt spel, säger Magnus Manhammar (S).

– Att Arbetsförmedlingen behöver förändras och effektiviseras genom besparingar är vi överens om över partigränser. Vi vill se fler aktörer i arbetsförmedlingstjänster, och det är tydligt uttalat i januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna. Men det behöver ske successivt och inte genom Alexander-hugget, som skedde, säger Annicka Engblom (M), som är riksdagsledamot från Blekinge.

”Politiskt spel”

Magnus Manhammar (S), även han riksdagsledamot från Blekinge, kontrar.

– Den statsbudget som hösten 2018 röstades igenom av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna slog undan benen på Arbetsförmedlingen. Följden blev massuppsägningar och kontorsnedläggningar över hela landet. Det är oerhört tråkigt att Arbetsförmedlingen blivit en bricka i flera av högerpartiernas politiska spel, säger han.

”Hejdar hastigheten”

Men det håller inte Annicka Engblom (M) med om.

– M/KD-budgeten innebar ju besparingar men motsvarar inte alls i närheten av de varsel som dåvarande generaldirektören la. Vi togs alla på sängen av det. Vi tycker det är bra att man nu hejdar hastigheten. Det viktigaste är att den arbetssökande får den bästa hjälpen, säger hon.

Magnus Manhammar (S) vill blicka framåt.

– Arbetsförmedlingen är en otroligt viktig myndighet som behövs i alla Sveriges kommuner. Nu behöver Arbetsförmedlingen få långsiktiga besked och arbetsro, så att någon typ av återetablering kan ske i de kommuner där man tvingades lägga ned, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.