Olofströmsföretaget skulle ha förbundit sig till att köpa samtliga skogsbär som plockats av de anställda på Söderhamnsföretaget. Foto: Gorm Kallestad/TT

Bärföretag i Olofström stäms på 146 miljoner: ”Helt grundlöst”

Publicerad

Bärföretaget Olle Svenssons i Olofström stäms på över 146 miljoner kronor av ett annat bärföretag, för påstått grovt avtalsbrott. Olofströmskoncernen svarar med att beloppet saknar rimlighet.

– Detta är en helt grundlös stämning, svarar företaget i ett mejl till SVT Nyheter.

Företaget som stämmer är Blommor och Bär i Söderhamn, som haft ett så kallat ensamåterförsäljaravtal med Olle Svenssons. Olofströmsföretaget skulle då ha förbundit sig till att köpa samtliga skogsbär som plockats av de anställda på Blommor och Bär, som anlitats genom ett thailändskt bemanningsbolag.

Men enligt Söderhamnsföretaget har Olle Svenssons inte köpt den mängd bär under 2022 som var överenskommet utan vänt sig till konkurrenter och därmed har avtalet brutits. Vd Bo Axelsson menar att detta inneburit förlorade intäkter, men också utgifter för exempelvis fler thailändska plockare än nödvändigt.

– Vi har låtit våra jurister göra en bedömning och har på inrådan av dem valt att gå till domstol för att avgöra det här, säger han.

”Saknar verklighetsförankring”

Olofströmsföretaget menar att de uppfattade det som att Söderhamnskoncernen hade en annan samarbetspartner klar inför säsongen och kan därför inte se hur den ekonomiska skadan kunde blivit så stor.

– Varför Olle Svenssons skulle vara ansvariga för detta ställer vi oss frågande till, vidare bedömer vi att beloppet saknar verklighetsförankring och rimlighet. Uppfattningen hos Olle Svenssons är fortsatt, vilket också framförts, att samarbetet avslutades ömsesidigt, skriver företaget till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.