Malin Jogmark visar en bild på en av Karlskronas byggnader för barnen, som ska efterlikna huset inuti spelet. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Barn bygger Karlskrona – inuti ett spel

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen fylldes Marinmuseet i Karlskrona med datorspelande barn. De är en del av ett stort projekt, där barn hjälper till att bygga upp städer runt Östersjön i datorspelet Minecraft. Tillsammans skapar de Karlskrona, byggnad för byggnad.

I hörsalen på Marinmuseet sitter ett tjugotal barn och samsas om datorerna som står uppradade i ett välformat U mitt i rummet. På skärmarna kan man se att staden sakta men säkert formas fram. Barnen hjälps åt att till exempel bygga taket på Marinmuseet samt dekorera med inredning inuti.

Med hjälp av geografisk data över centrala Karlskrona, har stadens gator och byggnader gjorts tillgängliga i datorspelet Minecraft.

Syskonen Emilia och Alexander Karlsson, 13 och 11 år, spenderade sin sportlovstisdag tillsammans på museet. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Marinmuseet har tillsammans med avdelningen för spelutveckling vid Högskolan i Skövde, anordnat två speldagar som en del i ett längre samarbete över nationsgränserna. Ett av flera kulturområden som lyfts fram i projektet är datorspel med ett pedagogiskt eller undersökande syfte.

– Vi vill engagera barn och ungdomar i världsarvet och få dem att reflektera över staden de bor i och dess värden, menar Malin Jogmark, verksamhetsutvecklare på Marinmuseet i Karlskrona.

Lissa Holloway Attaway, biträdande professor vid högskolan i Skövde, och Malin Jogmark, verksamhetsutvecklare på Marinmuseet i Karlskrona. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Minecraft är ett äventyrs- och byggdatorspel, där spelaren kan bygga en värld av kubikmeterstora block. Förutom block innehåller spelkartan också växter, varelser och föremål. I spelet kan man bekämpa fientliga varelser och bygga nya block och verktyg genom att samla på olika resurser. Spelarna kan också skapa strukturer, skapelser och konstverk tillsammans med andra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.