Förskola stängs efter tillsyn efter att den identiska grannfastigheten brunnit ned – hade brister i brandskyddet och saknade bygglov. Foto: SVT

Barn fick akutflyttas – förskola saknade bygglov och brandskydd

Uppdaterad
Publicerad

18 barn fick på måndagsmorgonen flyttas till andra förskoleavdelningar efter att Safiren på Påtorp, i Ronneby, stängt på grund av brister i brandskyddet och att det tillfälliga bygglovet gick ut 2019.

– Det blev omedelbart nyttjandeförbud, säger Ingela Berg, verksamhetschef för förskolor i Ronneby kommun.

I somras totalförstördes en fastighet i en brand på Påtorp. I samband med detta fattade räddningstjänsten misstanke om att den identiska grannfastigheten, där kommunen bedriver förskoleverksamhet, inte uppfyllde de krav som behövs för att bedriva verksamhet där.

Efter en tillsyn kunde man konstatera flera brister i brandskyddet, något BLT var först med att berätta.

Under tillsynen upptäcktes att kommunens miljö- och byggnadsförvaltnings tillfälliga bygglov för att bedriva förskoleverksamhet i fastigheten hade gått ut – för över ett år sedan.

Barnen får flytta

Avsaknaden av bygglov resulterade i att de 18 barn, som går på den berörda avdelningen på Safiren, nu har flyttats till grannavdelningarna.

– Barnen kan vara kvar några dagar till på grannavdelningarna men jag jobbar nu med en mer långsiktig lösning, säger Ingela Berg, verksamhetschef.

I nuläget har hon inga besked om huruvida det handlar om dagar, veckor eller månader innan det kan bedrivas verksamhet i lokalerna igen.

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, säger Ingela Berg.

– Det står redan 145 barn i kö så det är ett svårt problem att lösa.

Räddningstjänsten kritisk

Räddningstjänsten är kritisk till att kommunen inte haft bättre koll på de lokaler som hyrts.

– Allvarligast är att man inte har en stabil byggnad för den verksamhet som bedrivs i den, säger Jan Green, Räddningstjänsten i Ronneby.

Studentboende drabbas

Även studentboendeverksamheten på ovanvåningen i fastigheten är nu stängd och de boende är flyttade till andra lokaler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer