Sara Lydell är polisinspektör i Karlshamn och är en av poliserna som håller förhör med barnen på Barnahus. Hon tycker att det är fel att Karlshamns kommun har beslutat att stänga ner verksamheten. Foto: Polisen och Towe Olsson/SVT

Utsatta barns fristad läggs ner – polisen och socialen slår larm

Publicerad

Karlshamns kommun lägger ner Barnahus med motiveringen att konceptet inte fungerar. Men flera socialsekreterare och polisen slår nu larm om att barnen riskerar att hamna i kläm när verksamheten läggs ner.

– Jag vill att Barnahus ska bestå, säger polisinspektör Sara Lydell.

Barnahus startade i Karlshamn 2011 med syftet att erbjuda barn som utsätts för våld och övergrepp att vid ett och samma tillfälle, i lugn och harmonisk miljö, kunna berätta vad som har hänt för socialsekreterare, polis, åklagare och barnpsykolog.

På så vis skulle barnen slippa dela med sig av sina traumatiska upplevelser flera gånger.

Men nu hoppar Karlshamns kommun av och Barnahus på Ronnebygatan läggs ned. Anledningen är, enligt kommunen, att arbetet inte har fungerat då flera aktörer har haft svårt att delta.

”Jag blir helt bestört”

En bild som inte delas av socialsekreterare och polisen.

– Vår uppfattning är att Barnahus har fungerat bra och vi vill ha kvar det, säger Johanna Karlsson, socialsekreterare på Sölvesborgs kommun.

Polisen Sara Lydell som håller i förhör med barn på Barnahus, är inne på samma linje.

– Jag blir helt bestört. Tanken är att barnet bara ska behöva berätta vad det har blivit utsatt för en gång, man ska inte lotsa runt det till olika lokaler, säger hon.

Fick reda på nedläggningen via media

Hon, liksom socialsekreterarna som SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med, fick information om att Barnahus ska läggas ner genom media. Något de är kritiska mot, liksom att Karlshamns kommun inte har gjorde någon risk- och konsekvensanalys innan de fattade beslutet.

– Nu finns risken att barnen behöver berätta sin historia flera gånger i stället för en gång. Det är klart att det påverka dem. Att berätta vad man har varit med om en gång är tufft nog, säger Johanna Karlsson.

Liberalerna i Karlshamn har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Växjö.

Barnahus har drivits av Karlshamns kommun i samarbete med Ronneby, Olofström och Sölvesborg.

I klippet ovan berättar polisen Sara Lydell vad Barnahus har betytt för de utsatta barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.