Barnutredningar tar för lång tid – socialen bryter mot lagen

Publicerad

Många barnärenden vid socialtjänsten i Karlskrona tar för lång tid att handlägga. I flera fall längre än fyra månader, vilket bryter mot lagen. Nu får socialnämnden ny kritik från Inspektionen för vård och omsorg.

Redan förra året upptäcktes att det fanns stora problem med att handlägga barnärenden i tid vid socialtjänsten i Karlskrona. En fjärdedel av alla utredningar hade då pågått längre än fyra månader – något som bryter mot socialtjänstlagen.

Nu har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gjort en uppföljning som visar att problemet kvarstår. Vid början av förra månaden fanns 17 fall som blivit för gamla.

Fler ärenden

IVO anser att det finns en risk att barn och unga inte får det stöd som de behöver på grund av de långa handläggningstiderna och riktar därför ny kritik mot socialnämnden.

Tidigare har orsaken till situationen uppgetts vara att antalet ärenden ökat samtidigt som socialnämnden länge haft problem med att tillsätta lediga tjänster.

Nu arbetar socialnämnden med att förbättra arbetssituationen för handläggarna och olika åtgärder har vidtagits för effektivisering och rekrytering av personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.