Foto: Stina Sandström/SVT

Ännu fler barn på förskolan – facket varnar för stressen

Publicerad

Trots att Karlshamn redan har större barngrupper än vad Skolverket rekommenderar vill nu kommunen utöka grupperna ännu mer på grund av platsbrist. Det oroar en redan stressad personalgrupp.

Barnen leker för fullt på Svängasta förskola i Karlshamn. I vanliga fall är de 22 barn på syskonavdelningarna och på grund av bristen på förskoleplatser kommer grupperna under våren bli ännu större.

– Det är ju alltid det där: ett barn till. Någonstans tar det ju stopp. Det är många när det är alla där och det är hög ljudvolym. Det tror jag stressar både barn och personal, säger Anna Persson, förskolechef Svängsta förskola. 

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare har berättat är det stor brist på förskolor i hela Blekinge och i Karlshamn står nu över 400 barn i kö. För att hinna placera barnen inom fyra månader, som Skolverket säger att man ska, kommer barngrupperna att utökas tillfälligt under våren.

TV: Se inslaget om barngrupperna i Karlshamn

Skolverkets nya riktlinjer som började gälla vid i början på förra året säger att det ska vara mellan sex och tolv barn i åldrarna ett till tre och nio till 15 barn i åldrarna fyra till fem i barngrupperna. Redan nu ligger Karlshamn över riktlinjerna och det ökande behovet  av förskoleplatser i Blekinge har gjort att kommun nu måste pressa in fler barn i en del grupper.

– Det är tillfälligt och det är marginellt jämfört med vad vi har innan. Det handlar om ett par tre barn extra som vi plockar in på varje ställe utöver det maxtal vi har sagt, som generellt för förskolan är 18 barn per avdelning, säger Torsten Berg, verksamhetschef förskolor Karlshamn.

Sjukskrivningarna ökar

Men det finns en oro att den tillfälliga lösningen kommer att bli permanent . Lärarförundet i Karlshamn larmar nu om konsekvenserna av den försämrade arbetsmiljön.

– Stressen slår hårt och sjukskrivningarna skjuter i höjden och det ser vi även i Karlshamn. Det är alarmerande redan nu att man måste göra något. Det dåliga samvetet att inte räcka till leder till stress och till slut blir man ju utbränd, säger Lena Sandsgren, ordförande lärarförbundet Karlshamn.

Sjukfrånvaron inom utbildningsförvaltningen, där förskolelärare ingår, har ökat de senaste åren och enligt fackförbundet kan större barngrupper göra situationen ännu värre. 

– Tyvärr väljer många att gå ner i i tid i sin tjänst för att orka med, eller så är det så att många lämnar yrket, säger Lena Sandgern. 

Barnen drabbas

Situationen är något som kommunen är medveten om och försöker att motverka. 

– Vi försöker på olika sätt hitta avlastning för personalen och hitta bra tider och schema. Vi försöker även bemanna så det finns mycket personal när det finns många barn på avdelningarna, säger Torsten Berg.

De utökade grupperna slår inte bara mot personalen utan de som drabbas mest är barnen.

– Framförallt tänker jag på barn med särskilda behov. Alla barn har behov på ett eller annat vis och våra barn har rätt att bli sedda och bekräftade, säger Anna Persson, förskolechef Svängsta förskola.

Fakta – Barngrupper i förskolan

Skolverkets nya riktlinjer började gälla i början på förra året.

För barn mellan ett och tre år är riktmärket för barngruppers storlek sex till 12 barn.

För barn mellan fyra och fem år är riktmärket nio till 15 barn

Riktmärkena har tagits fram på uppdrag av regeringen men de är inte tvingande utan ska ses som ett stöd för att skapa lagom stora barngrupper.

För att minska barngrupperna delar regeringen ut statsbidrag till kommunerna.

År 2016 fick Karlshamns kommun över två miljoner kronor för att minska grupperna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.