Boende i Sölvesborg verkar enligt statistiken vara miljömedvetna invånare. När Sveriges kommuner och landsting, SKL, jämförde hur 220 kommuner återvann och hanterade sitt hushållsavfall hamnade Sölvesborg i topp. Där återvinns 65 procent av avfallet vilket är långt över rikssnittet. Medelvärdet i Sverige ligger nämligen på 36 procent.
– Människor som lever nära naturen är medvetna om miljön och det gör man i Sölvesborg. Här har vi allt från fiske, jordbruk och till fina skogar som man är rädd om, säger Stig Jönsson från Sölvesborg ,som är noga med att sortera sina sopor.
Men förklaringen behöver inte vara att det bor extra många miljövänner i Sölvesborg. Det kan även handla om att de boende har ett enkelt system för sopsortering. Villaägare i Sölvesborg har två soptunnor med åtta olika fack på tomten som är deras egen lilla återvinningsstation. Den töms regelbundet av sopbilar och de boende behöver aldrig åka i väg med exempelvis tidningar, glas o tomma konservburkar.
– Sen vi införde det här systemet har sopsorteringen blivit bättre. Man har i princip en återvinningsstation hemma i hushållen, säger Gunnar Sternsén, vd Västblekinge miljö AB
Men de boende i västra Blekinge är även duktiga på att åka till tippen med avfall som sopbilarna inte kan ta. På sopstationen i Sölve var det full rusch i dag trots att det är mitt i veckan. Men den nitiska viljan att sopsortera kan ibland gå till överdrift. Det har personalen på sopstationen märkt.
– En gång fick vi in två dunkar med urin till farligt avfall, säger Lina Mattisson, och hennes kollega Hellevi Laine har ett annat exempel.
– En treliters påse full med använda kondomer var det någon som lämnade in.