Beatrice Finnman har genom projektet fått jobb på Blekinges exotiska värld i Karlshamn. Foto: Ellinor Rostedt

Beatrice fick drömjobbet via nytt projekt

Publicerad

Sedan januari arbetar Beatrice Finnman, 25 år, från Sölvesborg på sin drömarbetsplats, bland apor, surikater och krokodiler. Det blev möjligt via ett projekt där Arbetsförmedlingen och Samhall samarbetar för att fler ungdomar ska få ett jobb.

Surikaterna flockas runt Beatrice Finnman när hon går in i hängnet med en matskål. När hon sätter sig ner, hoppar de ivrigt upp och ner tills de får en mask att smaska på.

– Det roligaste är att man får se de här djuren varje dag, säger Beatrice Finnman.

Sedan januari jobbar hon på Blekinges exotiska värld i Karlshamn, vilket har blivit möjligt genom ett projekt där Arbetsförmedlingen och Samhall i Blekinge samarbetar för att ge fler ungdomar möjligheten till ett arbete.

Riktar sig till ungdomar

Projektet som startades hösten 2016 är det första i sydsverige i sitt slag riktar sig till personer mellan 18 och 30 år som ofta hamnar långt från arbetsmarknaden, som personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller inlärningssvårigheter. Hittills är det 38 ungdomar som har fått ett arbete.

– Det känns fantastiskt med tanke på att dessa ungdomar hade inga bra chanser innan, men där har vi hjälpts åt, säger Lars Magnusson, distriktschef på Samhall i Blekinge.

Ett år på Samhall

Samarbetet fungerar så att ungdomen anställs i ett år av Samhall och får då testa på flera olika typer av arbetsplatser. Samtidigt arbetar Arbetsförmedlingen med att ta fram en mer långsiktig lösning som tar hänsyn till ungdomens förmågor och intressen.

– Förhoppningsvis går man inte ut i arbetslöshet efter året på Samhall, det är målet med projektet, säger Gunnel Svensson som arbetar på Arbetsförmedlingen.

För Beatrice som efter en tids praktik fick jobb, blev arbetsplatsen perfekt.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Jag älskar djur och nu får jag göra drömjobbet för mig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.