Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu inleds häktningsförhandlingen. På bilden syns kammaråklagare Hedvig Lundblad gå mot salen. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Man häktad för förberedelse till mord – ska genomgå rättspsykiatrisk utredning

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern i Karlskrona häktades på måndagen misstänkt för förberedelse till mord. Mannen ska ha gripits och blivit förhörd i helgen.

Mannen ska nu genomgå en mindre rättspsykiatrisk utredning, en så kallad paragraf 7.

– Jag är oskyldig och har inte gjort någonting, sa mannen i tingsrätten under måndagen.

Enligt häktningsframställan ska mannen under två veckors tid i slutet av september förberett och planerat ett mord.

Större delen av häktningsförhandlingen skedde bakom stängda dörrar under måndagseftermiddagen, då mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord.

– Mannen hämtades till förhör i lördags och greps i sin bostad. Jag vill inte närmare gå in på vad som framkommit i ärendet, säger åklagare Hedvig Lundblad.

Vad mannen ska ha förberett och planerat och vad det ska vara riktat mot är oklart. Det finns ingen målsägande i ärendet.

Anser sig oskyldig

Tingsrätten har nu beslutat att den misstänkte mannen ska genomgå en mindre rättspsykiatrisk utredning, en så kallad paragraf 7.

Mannen anser sig vara oskyldig och enligt hans försvarsadvokat har han ännu inte bestämt sig för om de ska överklaga beslutet om häktning eller inte.

– Det är naturligtvis väldigt påfrestande att sitta anhållen, men han mår efter omständigheterna okej, säger mannens försvarsadvokat Elias Palm.

Mannen finns i belastningsregistret sedan tidigare. 2016 dömdes han till skyddstillsyn för misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.