Smittskyddsläkarens kritik: ”Dålig tajming att öppna äldreboenden”

Uppdaterad
Publicerad

Blekinges smittskyddsenhet lämnar rekommendationer till kommunerna – men betonar att det är upp till varje kommun att tillämpa egna riktlinjer nu när man öppnar upp för besök på äldreboenden igen.

Samtidigt är smittskyddsläkaren kritisk mot öppnandet.

– Det är dålig tajming. Vi har haft en rejäl ökning i Blekinge de senaste veckorna, säger Bengt Wittesjö.

Från och med i dag hävs besöksförbudet på landets äldreboenden och således också i Blekinge.

– Vi har ju en ökning med någonstans mellan tio och 15 nya positiva fall varje dag. Så det är lite dålig tajming kan jag tycka, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Region Blekinges smittskyddsenhet har lämnat rekommendationer till länets kommuner i samband med att äldrebesök nu blir tillåtna igen.

– Det är ju inte så att man öppnar dörrarna och att vem som helst får komma när som helst. För det första så ska man vara helt frisk och jag tycker också att man ska begränsa till att bara en person kommer och besöker boendet.

Enskilda riskbedömningar

Men smittskyddsläkaren betonar samtidigt att smittskyddsenhetens roll är att lämna rekommendationer och att det alltså inte handlar om några krav som Blekinges särskilda boenden måste följa. Det är alltså upp till varje kommun i länet att tillämpa sina egna riktlinjer och egna rutiner för besök.

– Jag har lämnat ut de rekommendationer som jag tycker bör följas. Men det är just rekommendationer och varje kommun är sin egen huvudman och bestämmer själv. Det är en riskbedömning man gör på varje enskilt boende.

Detta bör gälla på Blekinges boenden:

Smittskyddsenheten i Region Blekinges rekommendationer

• Besök bör begränsas till en person åt gången, eller ett barn under 16 år i sällskap med en vuxen.

• Besökaren ska vara frisk och inte ha förkylningssymptom. Även övriga personer i besökarens hushåll bör vara friska.

• Besökare bör erbjudas munskydd eller visir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.