Foto: Dejan Pasic

Även kyrkogårdarna digitaliseras

Uppdaterad
Publicerad

Just nu samlas 300 begravningsentreprenörer i Ronneby för att hålla kongress och ta del av framtidens begravningstrender och de får en allt personligare karaktär.

Gemensamt för flera av företagen på mässa är att de pratar om att både begravningar och gravkistor blir allt personligare.

Ett av företagen som är på plats satsar på QR-koder för gravstenar som enkelt kan läsas av med en smartphone eller surfplatta.

– Vi upplever att allt fler vill visa vem de var genom gravstenen, säger Sofia Apel, utställare.

Efter scanning kommer så en minnessida upp där personens minnesord, favoritmusik och favoritdikt finns tillgänglig. Ett annat av företagen säljer gravkistor som de kallar för ”Angel boxes”.

– Alla har varit positiva hittills till det vi håller på med. Till och med 90-åringar har begravts i rosa kistor. Begravningen ska vara en positiv och handla om hur man var som person, säger Åsa Scharin, utställare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.