Länsstyrelsens Samuel Karlström visar Olofströms kommuns krissamordnare vilka lågpunkter som finns i kommunen. Foto: SVT

Beredskap för skyfall i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

I varje Blekingekommun finns platser där det riskerar att bli översvämning vid skyfall. För att kommunerna ska kunna öka sin beredskap har nu länsstyrelsen tagit fram ett nytt datormaterial som visar lågpunkterna i samtliga av länets kommuner.

Länsstyrelsen i Blekinge har tagit fram ett kartmaterial som visar vart vattnet kommer att samlas om det inträffar ett rejält skyfall, det vill säga vart lågpunkterna ligger i landskapet.

– Det finns vissa platser där vägarna kommer att läggas under vatten vid ett skyfall, där det skulle bli översvämningar och där man skulle bli tvungen att exempelvis leda om trafiken, säger Samuel Karlström, som är handläggare för klimatanpassning på Länsstyrelsen i Blekinge.

Materialet ska analyseras

Kartmaterialet visas nu upp för representanter i samtliga kommuner under våren och först ut blev Olofström. Syftet är att ge en bild av vart man skulle behöva öka sin beredskap. Materialet ska nu analyseras vidare i respektive kommun.

I Olofströms kommun är bland annat centrala områden vid stans åar ett riskområde där det kan översvämmas om det kommer för mycket regn.

– Vi har en beredskap där vi försöker ta hand om vattnet genom de olika sätt som redan är uppbyggda. Däremot är vi inte riktigt förberedda på alla punkter när det kommer till den här typen av extrema skyfall som vi pratar om nu, säger Per Drysén, krissamordnare i Olofströms kommun.

– Det vi måste göra först nu är att analysera närmare exakt hur det här kommer att se ut. Vi har fått en övergripande kartering och vi måste nu gå in och titta på hur det ser ut med dräneringen på de aktuella ställena och vart någonstans vi har trycket kring de här vattensamlingarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer